Any 1555: dies ad quem de la fundació de l'ermitori del Salvador d'Onda


Any 1555: dies ad quem de la fundació de l'ermitori del
 Salvador d'Onda

Ismael Xiva i Molina.

Aquest article fou publicat originàriament a Facebook el 6 d'agost de 2022.

Onda celebra hui la festa del Santíssim Salvador, patró principal de la vila. Al fil d’açò, sobre l’antiguitat de l’ermitori que té dedicat vora l’antic camí que duia des del poble fins a Puertomingalvo, la primera notícia del temple és de l’any 1555. Es tracta d’una àpoca per mitjà de la qual Joan de Joanes reconegué haver cobrat onze lliures de moneda reial de València per pintar la imatge del Salvador i el sagrari. Fou Miquel Ferrandis, aleshores ermità de l’ermitori del Santíssim Salvador, qui lliurà aquesta quantitat al conegut pintor valencià a la ciutat de València, en presència del notari Joan Alamany, el 3 de gener d’aquell any (ACPV. Protocols, 29.043, f. 9r). 

El document, conegut des del segle XIX, sembla desmentir una llegenda que explica que la imatge original del Salvador onder –destruïda en 1936–, era obra de Nicodem i de Sant Lluc. Tanmateix, manté la incògnita sobre qui va fer la talla perduda fa vora cent anys. 

Una altra llegenda diu que la imatge fou trobada on hui dia està l’ermitori –en el límit d’Onda i Fanzara–, i que, atès que mirava cap a Onda, els onders abraçaren el patronatge del Salvador, mentre que els fanzarins es conformaren a fer una festa a l’ermitori una volta a l’any. Aquesta és la versió que expliquen els gojos en castellà: “En esta altura frondosa / vuestra imagen se apareció / y al pueblo de Onda ofreció / su protección poderosa”. També és difícil que siga certa, ja que Fanzara estigué habitada per mudèjars –després moriscos– fins a 1609.

En qualsevol cas, la del Salvador és una festa molt arrelada a Onda, més enllà del significat religiós que té, i el veïnat hi participa massivament a la romeria que es fa des de la vila fins a l’ermitori cada 5 d’agost de vesprada. Hui dia 6, la tradició és dinar paella amb ànec.

Imatge del Salvador exposada en el museu parroquial de l'església de l'Assumpció d'Onda.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El neohagiotopònim de l'Ull de Déu i algunes creus o peirons desapareguts d'Onda

El mas de Gaiatos, a la llum del dia seixanta anys després

Coexistència lingüística i una carta en aragonès del justícia de Vilafermosa al d'Onda en 1494