La mentida dels gojos de sant Roc d'Artesa


La mentida dels gojos de sant Roc d'Artesa

Ismael Xiva i Molina.

Aquest article fou publicat originàriament a Facebook el 16 d'agost de 2022.

Hui és la celebració litúrgica de sant Roc, patró d’Artesa. Tot i que al poble la festa popular es fa al novembre i que fa uns anys que la seua imatge és treta en processó al juliol –per les festes de santa Anna–, aquesta vesprada s’ha dit missa en el seu honor.

A Artesa, com ocorre pràcticament a tot arreu del nostre país, quan acaben les misses dedicades a un patró, es canten els seus gojos. Aquestes composicions lloen els favors que el sant de torn ha fet al poble, justificant-ne la devoció, i sovint parlen de com començà aquesta.

Talla menuda de sant Roc d'Artesa.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina.

Però, els gojos de sant Roc d’Artesa expliquen una xicoteta mentida o, almenys, donen per certa una dada que no és del tot exacta. El quid de la qüestió apareix en la tercera estrofa del text, que segurament fou escrit al llarg del segle XVIII: “Se tiene por muy dichosa, / Artesa, de haber logrado / de vuestro cuerpo sagrado / una reliquia preciosa”. Però, realment Artesa tingué una relíquia de sant Roc?

Goigs de sant Roc d'Artesa.

La resposta és que mai la va tindre o, com a mínim, no ha aparegut cap document que ho acredite. Per tant, la següent qüestió que caldria formular-se passa per preguntar-se per què els artesols de fa vora 300 anys s’inventaren aquest fet de tindre una relíquia de sant Roc si no la tenien?

La resposta és ben senzilla: agafaren els gojos de sant Roc d’Onda –municipi del que forma part Artesa–, i els adaptaren sense cap mirament. Així, allà on els onders cantaven “Se tiene por muy dichosa, / Onda, por haber logrado”, ficaren el nom d’Artesa i au.

Goigs de sant Roc d'Onda.

En efecte, la vila d’Onda –que també té a sant Roc per patró–, posseeix una relíquia del sant de Montpeller. Arribà en març de 1735 i suposadament va curar llavors a un xiquet de 14 mesos. El miracle es produí a la Safona, on vivia el menut amb els seus pares, Joan Carrera i Josepa Maria Llistar. L’existència en eixe temps d’aquest matrimoni està acreditada documentalment. Ell era de Vistabella del Maestrat. Ella, d’Onda, però d’ascendència francesa. Però bé, açò són figues d’un altre paner. 

Document del segle XVIII en què és mencionat Joan Carrera, ciutadà, veí d'Onda.
Font: ACPV.

Amb tot, val a dir que tampoc és del tot mentida afirmar que Artesa té la seua relíquia de sant Roc... . Eclesiàsticament no la posseeix, perquè la seua església és una parròquia independent i mai ha tingut res a veure amb la d’Onda (fins a la dècada de 1970 depenia de la de Tales). En canvi, administrativament, mentre forme part del municipi d’Onda, tindrà una relíquia de sant Roc.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El neohagiotopònim de l'Ull de Déu i algunes creus o peirons desapareguts d'Onda

El mas de Gaiatos, a la llum del dia seixanta anys després

Coexistència lingüística i una carta en aragonès del justícia de Vilafermosa al d'Onda en 1494