La balma del Colmenar, una nova cavitat catalogada a Onda


La balma del Colmenar, una nova cavitat catalogada a Onda

Ismael Xiva i Molina.

Aquest article fou publicat originàriament a Facebook el 15 de novembre de 2022.

Al setembre, en una excursió per una zona poc visitada de la partida de sant Gil d’Onda, vaig localitzar aquesta cavitat a l’altra banda del riu de Millars, a la partida del Colmenar. No apareixia al catàleg del Sistema Informàtic de Catalogació Espeleològica de la Província de Castelló (SICE-Cs).

Després de facilitar les seues coordenades als responsables del SICE-Cs i batejada amb el nom de balma del Colmenar, fa pocs dies que la cavitat ha entrat a formar part d’aquesta compilació que aplega coves, avencs, balmes, etc., de les comarques del nord del País Valencià (http://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=6891).

La balma del Colmenar és una coveta o sopalma de dimensions reduïdes, amb un recorregut d’uns 5 metres. En ella, hi destaca una construcció feta de pedra que n’ocupa la part central i de la qual se’n desconeix, de moment, la funció que tingué. Podria haver sigut un refugi per als llauradors que treballaven les heretats d’eixa àrea del terme en cas de tempesta, però també una xicoteta corralissa per a guardar alguns animals, un alberg per a pastors, ... .

D’altra banda, l’accés és molt complicat perquè la cavitat s’obre en un cingle que baixa pràcticament en vertical cap al riu de Millars i perquè la vegetació és molt abundant en la zona. De fet, els espeleòlegs encara no han pogut arribar a ella per a explorar-la.

Amb tot, tant de bo, Onda no tarde en tindre —com tenen altres municipis de la contrada—, un catàleg espeleològic que reunisca les coves, els avencs i els altres fenòmens subterranis que esquitxen el terme.

Vista de la balma del Colmenar.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Indicis sobre l'antiguitat de l'ermitori del Santíssim Salvador d'Onda (segles XIV-XV)

El mas de Gaiatos, a la llum del dia seixanta anys després

Substitució i pervivència de la toponímia prejaumina en el paisatge valencià després de l’expulsió dels moriscos: el cas del terme d’Onda a través d’establiments de colons en 1617