Una infraestructura mil·lenària: el pont Derrocat d'Onda


Una infraestructura mil·lenària: el pont Derrocat d'Onda

Ismael Xiva i Molina.

Aquest article fou publicat originàriament a Facebook el 18 de setembre de 2022.

Ahir vaig tindre l’oportunitat de visitar per primera vegada el pont Derrocat o pont Vell, topònim desaparegut per a referir-se a un pont també desaparegut que travessava el riu de Millars pel terme d’Onda —entre les actuals partides de Sant Gil i del Colmenar—. 

Les ordenacions del Bovalar d’Onda —sense datar, però conservats en una còpia de principis del segle XV publicada per Vicent Garcia Edo en 1990—, són el primer document que menciona les ruïnes d’aquest pont en indicar que un dels límits d’aquesta zona del terme —per la banda que hui dia és el Colmenar—, era el “barranch del abellar del pont dirrocat”. La seua desaparició podria estar relacionada amb la construcció, cap a l’any 1400, d’un altre pont a càrrec de Domingo Montpaó, pedrapiquer de Portell (Puig, 1947).

En els segles XVI i XVII, al pont Derrocat se’l conegué també com el pont Vell. L’historiador i polític Miguel Cortés, en 1836, també va fer referència a aquesta construcció i digué d’ella que “los cimientos de un puente antiguo por el que se pasaba el rio Idubea ó Turulios [es referix al Millars], que aun se ven á media legua de Onda”.

Amb tot, a pesar que per ací va passar un camí molt principal en època romana i, segurament, islàmica, ha desaparegut pel pas del temps. Un tram d’aquest itinerari està ben conservat i és transitable entre la Pedrissa i Sant Gil. Més endavant, queda interromput i reapareix poc abans d’arribar al pont, a l’entrada del qual fa un revolt molt evident encara, tot i l’abundant vegetació que amaga el pas. 

Arribar-hi no és fàcil i cal baixar muntanya a través pel cingle del riu. Per açò, per a contemplar les ruïnes del pont Derrocat, el més fàcil és veure-les des de la banda del Colmenar, costat en el qual ja no hi queda cap vestigi però que té camí.

Camí que arriba al pont vist des de la seua entrada.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina.

Revolt del camí a l'entrada del pont.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina.

El riu de Millars i la banda del Colmenar vistos des de damunt del pont.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina.

Restes del pont a peu de riu.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina.

Punt per on el pont travessava el Millars.
Fotografia: Ismael Xiva i Molina.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El neohagiotopònim de l'Ull de Déu i algunes creus o peirons desapareguts d'Onda

El mas de Gaiatos, a la llum del dia seixanta anys després

Coexistència lingüística i una carta en aragonès del justícia de Vilafermosa al d'Onda en 1494